Фінанси та інвестування

Фінанси та інвестування

https://pharmel.kharkiv.edu/moodle/course/view.php?id=2017

 

Змістовий модуль 1. Організація фінансової роботи в закладах охорони здоров’я  та в фармацевтичних компаніях

Тема 1. Основи фінансів макро- та мікрорівня

Економічна сутність понять «фінанси» та «фінанси підприємства». Фінансова система держави. Державні фінанси. Місце фінансів підприємства в фінансовій системі держави. Функції фінансів підприємства. Фінансові ресурси фармацевтичних компаній. Особливості формування фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я. Зміст фінансової діяльності суб’єкта підприємництва та механізм її організації.

Тема 2. Кредитування закладів охорони здоров’я та фармацевтичного бізнесу.

Позикові кошти, їх роль у діяльності компанії. Форми і види кредитів, що отримують фармацевтичні компанії та заклади охорони здоров’я України. Принципи кредитування. Етапи кредитування господарської діяльності, їх характеристика. Небанківське кредитування в Україні та світі. 

Тема 3. Грошові розрахунки та грошові потоки закладів охорони здоров’я та фармацевтичного бізнесу.

Розрахункові операції суб’єктів підприємництва, їх характеристика. Касові операції, їх сутність. Особливості відкриття та закриття рахунків закладами охорони здоров’я. Види безготівкових розрахунків. Сутність розрахунково-платіжної дисципліни компанії. Вхідні грошові потоки, їх складові. Вихідні грошові потоки, їх характеристика. Визначення чистого грошового потоку в цілому за компанією, та за окремими видами його діяльності. Механізм управління грошовими потоками фармацевтичних компаній  за закладів охорони здоров’я.

Тема 4. Формування і розподіл прибутку.

Прибуток компанії як результат її господарської діяльності. Порядок формування прибутку суб’єкта підприємництва. Види прибутку. Фактори, що впливають на розмір прибутку компанії. Показники прибутковості діяльності фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я, їх розрахунок та порядок визначення.

Тема 5. Оподаткування фармацевтичних компаній  та закладів охорони здоров’я.

Сутність податків, їх функції. Види податків, що сплачують фармацевтичні компанії в Україні. Особливості оподаткування закладів охорони здоров’я в Україні. Податкова безпека компанії, її сутність та визначення через показники податкової безпеки.

Тема 6. Оборотні кошти фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я.

Сутність оборотних коштів фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я. Загальні підходи до визначення потреб в оборотних коштах компанії.  Показники використання оборотних коштів в господарській діяльності фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я

Тема 7. Фінансове забезпечення відтворення основних засобів фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я.

Склад і структура основних засобів фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я. Вартісна оцінка основних засобів. Фінансово-економічні показники використання основних засобів, порядок їх розрахунку. Амортизація основних засобів, сутність та методи розрахунку амортизаційних відрахувань. Методика переоцінки основних засобів.

Тема 8. Оцінювання фінансового стану фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я.

Необхідність та значення оцінки фінансового стану фармацевтичних компаній  та закладів охорони здоров’я. Методи проведення фінансового аналізу. Інформаційне забезпечення оцінки фінансового стану компанії. Показники фінансового стану фармацевтичних компаній та закладів охорони здоров’я .

Тема 9. Фінансове  планування в фармацевтичних компаніях та закладах охорони здоров’я.

Фінансовий план як основа діяльності компанії. Економічна сутність фінансового планування в компанії. Завдання фінансового планування та види фінансових планів, що складаються фармацевтичними компаніями та закладами охорони здоров’я. Зміст та порядок складання фінансового плану. Оперативне фінансове планування. Бюджетування як основа оперативного фінансового планування.

Змістовий модуль 2. Теоретичні та методичні засади інвестування в закладах охорони здоров’я  та в  фармацевтичних компаніях

Тема 10. Теоретичні засади інвестування.

Економічна сутність інвестицій. Інвестиційний менеджмент як система управління інвестиціями  в закладах охорони здоров’я та в фармацевтичних компаніях. Методичний інструментарій інвестиційного процесу. Територія часової вартості грошей. Врахування інфляції в процесі інвестиційної діяльності. Оцінка інвестиційних ризиків. Оцінка ліквідності інвестицій.

Тема 11. Формування інвестиційної стратегії закладів охорони здоров’я та фармацевтичних компаній. Управління інвестиційною привабливістю компанії (закладу).

Види інвестиційних рішень. Сутність системного підходу в управлінні інвестиціями.  Сутність інвестиційної стратегії, основні етапи її формування. Аналіз факторів, які впливають на формування інвестиційної стратегії. Алгоритм формування інвестиційної стратегії фармацевтичної компанії і критерії оцінки розробленої інвестиційної стратегії. Оцінка інвестиційної привабливості фармацевтичних компаній  та закладів охорони здоров’я.  Управління інвестиційними програми розвитку компанії (закладу).

Тема 12. Інвестиційний проект.

Сутність інвестиційних проектів. Інвестиційний цикл. Розробка бізнес-плану інвестиційного проекту. Джерела фінансування інвестиційного проекту. Проектний аналіз.

Тема 13. Методи оцінки ефективності інвестиційних проектів в охороні здоров’я та фармацевтичному бізнесі.

Комплекс методів оцінки ефективності інвестиційних проектів. Чисті грошові надходження та чиста поточна вартість інвестицій. Термін окупності інвестицій. Показники рентабельності інвестицій та внутрішня норма доходності дисконтованих інвестицій. Особливості оцінки інвестиційних проектів в фармацевтичному бізнесі і охороні здоров’я. Напрямки оптимізації грошових потоків.

Тема 14. Управління фінансовими інвестиціями фармацевтичних компаній.

Сутність і структура фондового ринку. Класифікація і характеристика основних видів цінних паперів. Управління портфелем цінних паперів.

 

 

Print Friendly, PDF & Email