Фінансовий менеджмент

Фінансовий менеджмент

https://pharmel.kharkiv.edu/moodle/course/view.php?id=1449

 

Тема 1. Концептуальні основи управління фінансами підприємств в умовах ринку.

Організація фінансової діяльності на підприємстві.

Сутність, ціль та задачі фінансового менеджменту. Еволюція поглядів на питання управління фінансами підприємства. Структура фінансового механізму підприємства. Об’єкти фінансового менеджменту. Суб’єкти фінансового менеджменту. Фінансові методи. Фінансові важелі. Правове, нормативне та інформаційне забезпечення фінансового механізму. Особливості управління фінансами на підприємствах з різними організаційно-правовими формами. Організаційна модель фінансової інфраструктури. Організація фінансової служби на підприємстві. Сфера діяльності фінансового менеджера. Посадова інструкція фінансового менеджера підприємства.

Тема 2. Фінансове планування на підприємстві.

Сутність та основні етапи формування фінансової стратегії підприємства. Зміст та задачі фінансових прогнозів. Побудова прогнозної звітності. Методи фінансового планування. Методи фінансового контролю. Організація поточного фінансового планування. Фінансовий план підприємства. Оперативне фінансове планування. Розробка та виконання платіжного календаря. Розробка та виконання касового плану. Оцінка потреби в короткострокових кредитах.

Тема 3. Інформаційна база та методичний інструментарій фінансового менеджменту.

Склад показників інформаційної бази. Сутність і принципи побудови фінансової звітності та вимоги до її оформлення. Зміст фінансової звітності. Баланс підприємства. Звіт про фінансові результати. Звіт про рух грошових коштів. Звіт про власний капітал. Склад і оформлення консолідованої фінансової звітності. Використання комп’ютерних програм в процесі спадання і оформлення фінансової звітності. Основи фінансової математики. Врахування фактору часу в управлінні фінансами. Операції нарощування та дисконтування. Поняття простого і складного відсотка. Оцінка грошових потоків. Сутність та актуальність фінансового аналізу в умовах ринку. Класифікація методів і прийомів фінансового аналізу. Основні типи моделей, що використовуються у фінансовому аналізі та плануванні.

Тема 4. Ціна та структура капіталу. Вартість фірми. Оцінка бізнесу.

Базова концепція ціни капіталу. Ціна капіталу як міра прибутковості. Використання внутрішніх і зовнішніх джерел капіталу. Ціна основних джерел капіталу. Вартість довгострокових боргів. Визначення ціни капіталу з урахуванням  нерозподілених прибутків. Поняття «ліверіджу» та його роль у фінансовому менеджменті. Механізм фінансового ліверіджу та формування раціональної структури капіталу. Вибір потрібної структури капіталу. Оптимізація структури капіталу за критерієм політики фінансування активів та критерієм ефективності його використання; з позицій мінімізації його вартості та позиції фінансової стійкості підприємства. Визначення середньозваженої ціни капіталу. Вплив структури капіталу на вартість фірми. Метод «мертвої точки». Оцінка операційного (виробничого) ліверіджу. Необхідність об’єктивної оцінки вартості підприємства в умовах ринку. Принципи оцінки бізнесу. Види вартості підприємства. Методи, що базуються на оцінці вартості майна підприємства. Методи, що базуються на оцінці доходів підприємства. Порівняльний (ринковий) підхід до оцінки вартості підприємств. Аналіз факторів, що впливають на вартість підприємства. Вибір адекватних методів оцінки вартості підприємства.

Організація роботи щодо оцінки бізнесу.

Тема 5. Аналіз фінансового стану підприємства. Фінансова діагностика.

Зміст, цілі та завдання аналізу фінансового стану підприємства. Місце аналізу в системи фінансового контролю. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства. Формування аналітичного балансу. Аналіз майнового стану та структури капіталу. Аналіз фінансової стійкості. Аналіз ліквідності та платоспроможності. Аналіз ефективності діяльності. Сутність і завдання фінансової діагностики, її місце в фінансовому аналізі. Алгоритм здійснення фінансової діагностики на підприємстві. Експрес та фундаментальна фінансова діагностика.

Тема 6. Управління оборотними активами на підприємстві.

Політика управління оборотними активами. Сутність і основні напрямки політики управління оборотними активами. Види стратегій фінансування поточних активів. Управління запасами. Управління дебіторською заборгованістю. Управління грошовими потоками. Традиційні способи короткострокового фінансування. Нові інструменти короткострокового фінансування.

Тема 7. Управління інвестиціями.

Сутність, цілі та завдання інвестиційної діяльності підприємства. Розробка інвестиційної стратегії підприємства. Управління реальними інвестиціями. Управління інноваційними інвестиціями. Джерела фінансування інвестицій. Лізинг як форма довгострокового кредитування. Нові інструменти довгострокового фінансування. Методи оцінки інвестиційних проектів та їх класифікація. Метод розрахунку чистої теперішньої вартості. Метод розрахунку індексу рентабельності інвестицій. Метод розрахунку внутрішньої норми окупності. Метод визначення строку окупності інвестицій. Сутність і класифікація фінансових інвестицій підприємства. Довгострокові фінансові інвестиції. Поточні фінансові інвестиції. Оцінка доцільності фінансових інвестицій. Портфель цінних паперів. Типи портфелів цінних паперів. Параметри формування портфелів цінних паперів. Аналіз доходності портфелю цінних паперів. Відображення вартості фінансових інвестицій у звітності.

Тема 8. Управління прибутком та витратами на підприємствах.

Управління формуванням прибутку. Формування політики управління доходами. Розробка оптимальної цінової політики. Оптимізація асортиментної політики. Політика управління податковими платежами. Механізм управління розподілом прибутку підприємства. Сутність та принципи розподілу прибутку. Фактори, що впливають на розподіл прибутку. Тактика капіталізації. Дивідендна політика. Цілі управління витратами. Управлінський облік витрат. Оцінка змінних і постійних витрат. Сутність і складові системи управління витратами на підприємстві.

Аналіз і планування витрат на фармацевтичних підприємствах. Маржинальний підхід до планування і обліку витрат на фармацевтичних підприємствах. Контроль за витратами.

Тема 9. Управління фінансовими ризиками.

Сутність фінансових ризиків, їх основні види. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансових ризиків. Ризики в оцінці інвестиційної діяльності. Аналіз чутливості інвестиційного проекту. Ризик портфеля інвестицій. Співвідношення ризику та доходу. Методи оцінки фінансових ризиків. Експертний метод. Економіко-математичні методи. Розрахунково-аналітичні методи. Рейтинговий метод. Методи профілактики фінансових ризиків: запобігання; передача і страхування; мінімізація; самострахування.

Тема 10. Механізм антикризового фінансового управління на підприємствах.

Сутність банкрутства. Характеристика факторів, що обумовлюють кризовий стан підприємства. Методи діагностики фінансової неспроможності підприємства. Стратегія і тактика антикризового фінансового управління підприємством. Розробка плану фінансового оздоровлення неплатоспроможного підприємства.

 

Print Friendly, PDF & Email