Політична економія

Політична економія

Змістовий модуль 1. Загальні основи економічного розвитку суспільства

Тема 1. Предмет і метод політичної економії. 

Розвиток економічної думки та виникнення політичної економії як науки. Концепції меркантилістів, фізіократів, представників класичної політичної економії про сутність та шляхи зростання суспільного багатства. Закони, принципи і категорії політичної економії. Сутність та об’єктивний характер економічних законів. Категорійний апарат політичної економії. Позитивна і нормативна політична економія.

Методи економічних досліджень. Загальні методи наукового пізнання та їх використання. Метод наукових абстракцій, логічного і історичного, аналізу і синтезу, економіко-математичні методи.

Функції політичної економії. Зв’язок політичної економії з економічною політикою держави. Місце політичної економії в системі економічних наук. Трактування розвитку політекономії в сучасних моделях.

Тема 2. Виробництво матеріальних благ і послуг. Продукт і характер праці.

Сутність суспільного виробництва. Елементи і характерні риси суспільного виробництва. Суспільний поділ праці та його форми. Речовинні та особисті фактори виробництва. Засоби і предмети праці. Робоча сила. Поєднання факторів виробництва. Виробничі відносини. Види виробничих відносин. Взаємозв’язок виробництва, розподілу, обміну та споживання. Ефективність виробництва.

Економічні потреби суспільства, їх суть і класифікація. Безмежність потреб. Закон зростання потреб. Піраміда Маслоу. Економічний інтерес, його об’єкт, функція. Інтереси і потреби: діалектика взаємозв’язку. Єдність і суперечності в системі інтересів. Механізм узгодження економічних інтересів, взаємодія економічних інтересів.

Виробничі можливості суспільства. Крива виробничих можливостей. Альтернативні витрати.

Тема 3. Соціально-економічний устрій суспільства. Економічна система та закони її розвитку.

Соціально-економічний устрій суспільства. Сутність та структурні елементи економічної системи. Місце і роль людини в економічній системі. Типи і моделі економічних систем, їх характеристика. Суспільно-економічна формація. Формаційний та цивілізаційний підходи.

Місце власності в економічній системі. Економічний зміст власності. Структура власності та її історичні типи, види і форми. Теорія власності. Привласнення та відчуження.

Суб’єкти власності та їх еволюція.  Об’єкти власності. Розвиток об’єктів власності. Власність як юридична категорія. Право володіння. Право використання. Право розпорядження. Власність на засоби виробництва та її вплив на способи поєднання чинників виробництва.

Форми власності і види підприємств. Різноманітність форм власності та їх характеристика. Роздержавлення, демонополізація,  приватизація.

Тема 4. Товарна форма організації суспільного виробництва. Товар і гроші.

Еволюція форм суспільного господарства. Сутність і риси натурального виробництва. Сутність і причини виникнення товарного виробництва. Роль товарного виробництва в розвитку суспільства. Проста і розвинута форми товарного виробництва. Товар та його властивості.

Теоретичні концепції виникнення грошей. Види грошей. Грошові системи. Закон грошового обігу. Поняття і причини виникнення інфляції. Види і наслідки  інфляції.

Змістовий модуль 2. Ринкова економіка. Формування і розвиток сучасних соціально – економічних систем

Тема 5. Капітал: процес виробництва і нагромадження. Наймана праця і заробітна плата.

Капітал як економічна категорія. Лихварський та позичковий капітал.  Купецький та торговий капітал. Промисловий капітал, його кругообіг та обіг. Проблеми функціонування промислового капіталу. Трудові відносини: сутність і структура. Наймана праця. Вартість робочої сили. Заробітна плата: сутність, функції, теорії. Види і системи заробітної плати.

Тема 6. Витрати виробництва і прибуток.

Витрати як економічна категорія. Сутність і види витрат виробництва. Концепції витрат. Собівартість продукції та її структура. Вартість товару. Види собівартості. Прибуток як економічна категорія. Теорії прибутку. Норма прибутку і фактори, що на неї впливають. Проблеми отримання прибутку на Україні і в інших країнах світу.

Тема 7. Ринок, його суть і функції. Моделі ринку. Конкуренція і ціноутворення.

Інституціональні основи ринкової економіки. Ринкові відносини, їх  суб’єкти та об’єкти. Сутність, функції та структура ринку. Моделі ринкової економіки. Попит і пропозиція, фактори та механізм ринкової рівноваги. Еластичність попиту та пропозиції. Закони попиту та пропозиції. Ринкова рівновага. Конкуренція та її сутність. Форми конкуренції. Монополія та олігополія. Наслідки діяльності монополій та роль антимонопольного законодавства. Закон Шермана. Інфраструктура ринку. Роль ринкової інфраструктури в регулюванні економічних процесів.

Тема 8. Господарський механізм у системі суспільного відтворення. Держава та її економічні функції.

Сутність, особливості господарського механізму. Функції, принципи та елементи господарського механізму.

Держава як суб’єкт економічних відносин. Економічні функції держави та напрями державного регулювання. Теорії державного регулювання економіки.

Індикативне  та директивне планування. Прогнозування. Роль держави в кругообігу продуктів, ресурсів і доходу.

Тема 9. Суть і структура світового господарства. Форми міжнародних економічних відносин.

Загальні риси світового господарства. Міжнародний поділ праці та спеціалізація виробництва. Міжнародні економічні відносини та їх основні форми. Міжнародна торгівля. Вільна торгівля та протекціонізм. Міжнародний рух капіталів та робочої сили. Міжнародні валютні відносини.  Економічна інтеграція. Міжнародні економічні організації. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Інтернаціоналізація господарських відносин і продуктивних сил. Транснаціоналізація і транснаціональні корпорації.

 

Print Friendly, PDF & Email