Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків

Змістовий модуль 1. Обґрунтування господарських рішень

Тема 1. Сутнісна характеристика господарських рішень

Поняття господарських рішень та їхні ознаки. Сутність господарських рішень. Класифікація господарських рішень. Вимоги до господарських рішень та умови їх досягнення. Якість та ефективність господарських рішень.

Тема 2. Особливості прийняття рішень господарської діяльності

Етапи та процедури процесу прийняття рішень. Стилі прийняття рішень. Класична, поведінкова та ірраціональна моделі прийняття рішень. Закони й закономірності, що впливають на прийняття рішень.

Тема 3. Методичні основи розроблення та обґрунтування господарських рішень

Методи розроблення господарських рішень. Аналітичні, статистичні та математичні методи. Підходи до обґрунтування й вибору господарських рішень. Методи аналізу господарських рішень та їхній інструментарій.

Змістовий модуль 2. Оцінювання ризиків

Тема 4. Невизначеність як першопричина ризику підприємницької діяльності

Сутність невизначеності та основні причини її появи. Видова класифікація невизначеності. Критерії обґрунтування господарських рішень в умовах невизначеності та їхня характеристика. Теорія корисності в системі процесів прийняття рішень.

Тема 5. Підприємницькі ризики та їх вплив на прийняття господарських рішень

Сутнісна характеристика ризику. Класифікація підприємницьких ризиків. Характеристика критеріїв прийняття рішень за умов ризику. Особливості прийняття рішень у конфліктних ситуаціях. Сутність теорії ігор.

Тема 6. Обґрунтування інвестиційних і фінансових рішень.

Інвестиційні рішення та критерій ефективності їх прийняття. Критерії обґрунтування рішень під час прийняття (вибору) інвестиційного проекту. Сутність фінансових рішень. Теорія оптимального портфеля.

Тема 7. Оцінювання підприємницьких ризиків

Сутність кількісного та якісного аналізу підприємницького ризику. Якісний аналіз підприємницьких ризиків. Характеристика основних зон ризику. Види ризиків. Кількісний аналіз підприємницьких ризиків. Методи кількісного оцінювання ризиків.

Тема 8. Основи ризик-менеджменту

Сутність ризик-менеджменту. Структурна схема ризик-менеджменту. Функції керованої та керуючої підсистем управління ризиками. Основні напрями й методи впливу на ступінь ризику господарювання.

https://pharmel.kharkiv.edu/moodle/course/view.php?id=1644

 

Print Friendly, PDF & Email