Мікроекономіка

Мікроекономіка

Змістовий модуль 1. Теорія поведінки споживача і виробника

Тема 1. Предмет і метод мікроекономіки. 

Мікроекономіка. Позитивні та нормативні питання в мікроекономіці. Методи економічного аналізу. Економічні потреби. Основна проблема мікроекономіки. Економічні блага та їх класифікація. Економічні ресурси. Структура економічних ресурсів. Крива виробничих можливостей. Ефективність. Альтернативні витрати. Фірма, домогосподарство та держава як суб’єкти мікроекономіки. Закон зростання альтернативних витрат.

Тема 2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача.  

Потреба. Благо. Цінність блага. Корисність. “Парадокс” Сміта. Сукупна корисність. Гранична корисність. Закон спадної граничної корисності. Здатність споживача до ранжування альтернатив. Транзитивність переваг. Не насиченість благами. Субституціональність антиблага. Кардиналістська теорія поведінки споживача. Перший та другий закони Госсена. Бюджетна лінія. Властивості бюджетної лінії. Варіанти поведінки бюджетної лінії. Споживчий вибір.

Тема 3. Попит та пропозиція, їх взаємозв’язок.

Попит. Закон попиту. Функція попиту. Детермінанти попиту. Крива попиту. Зміна попиту. Зміна величини попиту. Престижний попит. Ажіотажний попит. Пропозиція, закон пропозиції. Функція пропозиції. Детермінанти пропозиції. Крива пропозиції. Зміна пропозиції. Зміна величини пропозиції. Аномальна поведінка виробника. Ринкова рівновага. Надлишок споживача та надлишок виробника. Надлишок. Дефіцит. Закони ринкової рівноваги. Стабільна рівновага. Рівновага за Вальрасом. Рівновага за Маршаллом. Абсолютна, відносна, локальна, глобальна рівновага. Нестабільна рівновага. Напівстабільна рівновага. Ефект вимивання “дешевого” асортименту. Абсолютний дефіцит. Зміна ринкової рівноваги під впливом нецінових чинників. Еластичність. Еластичність попиту. Цінова еластичність попиту. Абсолютно еластичний, абсолютно нееластичний, одиничний, еластичний та нееластичний попит. Еластичність попиту за доходом. Перехресна еластичність попиту. Еластичність пропозиції. Точкова та дугова еластичність.

Тема 4. Мікроекономічна модель підприємства.

Фірма. Основні типи контрактів: класичний, неокласичний, імпліцитний. Загальні, специфічні, інтерспецифічні ресурси. “Дерево інституціоналізму”. Основні форми ділових підприємств. Виробництво. Фактори виробництва. Технологія. Короткостроковий та довгостроковий періоди. Виробнича функція. Властивості виробничої функції. Основні стадії виробництва.

Тема 5. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника.

Ізокванта. Гранична норма технологічного заміщення. Віддача від масштабу. Межі ефективної області ізоквант. Ізокоста. Мінімально ефективний розмір виробництва. Оптимальна комбінація ресурсів, що мінімізує витрати фірми. Правило максимізації прибутку. Траєкторія розширення виробничої діяльності фірми в короткому та тривалому періодах. Технологічна ефективність. Економічна ефективність.

Тема 6. Витрати виробництва.

Витрати виробництва. Економічний та бухгалтерський прибуток. Сукупний, середній та граничний доход. Альтернативні витрати. Сукупні, середні та граничні витрати. Явні та неявні витрати. Постійні та змінні витрати. Криві сукупних, середніх та граничних витрат. Крива довгострокових середніх витрат. Причини позитивного та негативного ефекту від масштабу. Структура витрат в миттєвому, короткому та тривалому періодах. Постійна віддача та динаміка витрат.

Змістовий модуль 2. Теорія ринкових структур. Ринки факторів виробництва

Тема 7. Ринок досконалої конкуренції.

Досконала конкуренція. Рівновага конкурентної фірми та галузі у короткотерміновому періоді. Крива ринкової пропозиції на тривалому інтервалі та її можливі конфігурації. Оптимальний обсяг і ціна конкурентної фірми, що максимізує прибуток. Графічне зображення кривої попиту конкурентної фірми, її середнього, сукупного та граничного доходу. Графік кривої пропозиції конкурентної фірми та графік галузевої пропозиції. Точка беззбитковості (критична точка). Оптимальний обсяг та ціна конкурентної фірми, що мінімізує збитки. Випадок припинення діяльності фірми. Правило максимізації прибутку.

Тема 8. Монопольний ринок.

Монополія. Чиста монополія. Природна монополія. Відкрита та закрита монополія. Проста монополія. Адміністративна монополія. Монополія, що застосовує цінову дискримінацію. Бар’єри входження в монополістичну галузь. Крива попиту монополіста. Криві сукупного та граничного доходу. Ціна та обсяг продукції, що забезпечує монополії максимальний прибуток. Мінімізація збитків в умовах чистої монополії. Рівновага фірми-монополіста у довготерміновому періоді. Цінова дискримінація. Умови та різновиди цінової дискримінації. Економічні наслідки монополізації галузі. Суспільно оптимальна ціна. Ціна, що “забезпечує справедливий прибуток”. Х-неефективність. Соціальна ціна монополії. Індекс Лернера. Індекс Герфіндаля. Антимонопольна політика. Розмір субсидії для регульованої монополії. Монопсонія.

Тема. 9. Олігополія та монополістична конкуренція.

Олігополія. Основні ознаки та причини виникнення олігополії. Рішення фірми щодо обсягу виробництва. Негнучкість цін в умовах олігополії. “Ламана” крива попиту. Оптимальний рівень цін та обсягів продажу, що максимізує прибуток олігополіста. Картель. Лідерство в цінах. Ціноутворення за принципом “витрати плюс…”. Економічні наслідки олігополії. Рівновага Курно. Дуополія. Модель Курно. Крива контрактів. Рівновага за Нешем. Моделі Бертрана та Штакельберга. Теорія ігор. “Дилема ув’язнених”. Кооперативні та некооперативні ігри. Домінуюча стратегія. Чиста та змішана стратегії. Гра, що повторюється. Послідовна гра. Економічна ефективність олігополії. Монополістична конкуренція. Характерні риси монополістичної конкуренції. Короткострокова рівновага в умовах монополістичної конкуренції. Довгострокова рівновага фірми в умовах монополістичної конкуренції. Нецінова конкуренція. Позитивний і негативний вплив реклами на обсяг виробництва та середні витрати. Монополістична конкуренція та її ефективність.

Тема 10. Ринки факторів виробництва.

Функції ринків факторів виробництва. Цілі та обмеження споживання ринків факторів виробництва. Основне правило визначення попиту на фактори виробництва. Цінова еластичність попиту на робочу силу. Характеристика досконало конкурентного ринку праці. Граничний виграш виробника від найманої праці. Попит окремого виробника на працю. Ефекти зміни доходу і заміщення за змін заробітної плати. Диференціація заробітної плати. Двосекторна модель. Граничні витрати на працю для монопсоніста. Монопольна влада продавців праці. Двостороння монополія. Дискримінація на ринках робочої сили. Капітал як ресурс тривалого використання. Позичковий процент. Часова перевага як економічна категорія. Дисконтована вартість. Економічна рента. Попит та пропозиція на ринку землі. Диференційна рента. Ціна землі.

 

Print Friendly, PDF & Email