Економічне управління підприємством

Економічне управління підприємством

Тема 1. Еволюція підходів до управління підприємством. Порядок прийняття управлінських рішень.

Актуальні проблеми менеджменту. Принципові положення сучасного управління. Вимоги до системи управління підприємством. Основні стратегічні типи управління підприємством

Сутність види та класифікація управлінських рішень. Характерні риси управлінського рішення. Ознаки управлінського рішення. Складові елементи управлінського рішення. Критерії класифікації управлінських рішень. Технологія прийняття управлінських рішень. Методи прийняття управлінських рішень.

Тема 2. Концептуальні засади економічного управління підприємства

Поняття та предметні сфери економічного управління підприємством. Об’єкт та предмет економічного управління підприємством. Функції економічного управління підприємством. Мета економічного управління. Результати економічної діяльності підприємства: ЕВІТДА, ЕVА, MVA, CVA.

Економічні ресурси.

Економічний стан підприємства.

Тема 3. Технологія розв’язання задач економічного управління підприємством

Економічне управління як процес. Загальні процедури економічного управління: інформаційна, економічна та організаційно-планова. Взаємозв’язок процедур та відмітності в методах їх проведення.

Технологія розв’язання задач управління випуском продукції. Методи і моделі виявлення внутрішніх взаємозв’язків кількісних параметрів випуску кожного з різновидів продукції та їх впливу на економічну ефективність виробництва. Моделі збалансування обсягів випуску різновидів продукції за наявних можливостей.

Методи обґрунтування досягнення заданого рівня економічної ефективності функціонування підприємства. Виявлення і обґрунтування наявних резервів підвищення ефективності виробничої діяльності підприємства. Визначення обсягу випуску продукції за кожною з номенклатурних позицій, за яких досягається беззбитковість і необхідна прибутковість. Обґрунтування доцільного співвідношення постійних і змінних витрат в собівартості виробів. Вибір оптимального варіанту техніко-технологічної оснащеності виробництва.

Моделі і методи розв’язання задач досягнення стійкої ринкової позиції підприємства. Моделі ціноутворення продукції з урахуванням особливостей ринкових ситуацій. Обґрунтування проведення цінової конкуренції. Діагностування інтеграційних можливостей, участі в альянсах, кластерах, франчайзингу, оцінка необхідності диверсифікації.

Технології виявлення внутрішньосистемних проблем і економічні способи їх розв’язання. Методи аналізу бізнес-процесів підприємства та способи їх реінжинірингу за критерієм економічної раціональності. Встановлення параметрів нормального та кризового станів підприємства. Моделі діагностування банкрутства підприємства

Тема 4. Економічний порядок на підприємстві та інструменти його наведення

Економічний інтерес як основний фактор мотивації. Внутрішній механізм узгодження економічних інтересів підрозділів: сутність та структура. Форми внутрішнього механізму підприємства: централізована та децентралізована. Технологія делегування повноважень. 

Підсистеми внутрішнього економічного механізму: внутрішнього планування, обліку, контролю і оцінки, стимулювання та відповідальності підрозділів. Послідовність планування: «зверху-вниз», «знизу-верх», «цілі – вниз, плани верх». Особливості розробки внутрішніх планів виробництва продукції та собівартості продукції. Розробка системи показників оцінки діяльності підрозділів та положень щодо мотивації підрозділів.

Регламентація діяльності підприємства та підрозділів. Стандарти підприємства. Внутрішня документація підприємства: розпорядливі, організаційні, кадрові, нормативно-методичні, правового забезпечення господарської діяльності підприємства, інформаційно-довідкові.

Тема 5. Системи економічного управління підприємством

Системна характеристика економічного управління підприємством. Економічне управління як система. Основні елементи системи, їх взаємозв’язок. Цільова установка як основа побудови ефективної системи економічного управління підприємством. Різновиди систем за ознакою цільової установки розвитку підприємства.

Система «витрати – випуск – прибуток». Взаємозв’язок між зміною витрат, рівнем операційної активності та прибутком як основа обґрунтування короткострокових рішень підприємства з урахуванням наявних трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. Можливості CVP- аналізу у визначенні оптимального обсягу виробництва, що забезпечує цільовий прибуток. Управління прибутком і факторами його формування. Операційна залежність і операційний ліверідж.

Контролінг. Концепція контролінгу як системи планування і контролю, орієнтованої на максимізацію цінності капіталу підприємства при постійному збереженні певного рівня ліквідності. Інформаційне забезпечення і підтримка націленого на результат економічного управління підприємством як основна задача контролінгу. Межі управлінських задач контролінгу за різними його концепціями: німецькою та американською. Інструменти контролінгу.

Система збалансованих показників. Сфери пильної управлінської уваги на підприємстві і склад системи збалансованих показників. Стратегія і місія організації як основа системи збалансованих показників. Способи утримання успішності одночасно всіх вимірах: фінансовому, операційному, роботі з клієнтами і навчанні персоналу. Засоби уникнення розпорошеності управлінських зусиль. 

Тема 6. Сутність системи бюджетного управління підприємством

Сутність бюджетування як методу управління. Системна характеристика бюджетування як управлінської технології і зв’язок цього методу управління зі стратегією підприємства. Поняття бюджетного процесу і бюджетного циклу: їх взаємозв’язок та чинники, що їх визначають. Етапи бюджетного процесу: встановлення індикаторів розвитку підприємства, формування планових бюджетів на основі визначених індикаторів розвитку, здійснення контролю за використанням ресурсів підприємства за цільовими показниками на основі звітів про виконання бюджетів.

Типологія бюджетів підприємства. Основні підходи до класифікації бюджетів підприємства. Типи бюджетів підприємства: основні бюджети, операційні бюджети, допоміжні бюджети, спеціальні бюджети. Структуризація витрат підприємства для цілей бюджетування.

Функції і завдання бюджетування. Бюджетування і система цілей організації. Функції бюджетування: планування і прийняття управлінських рішень на основі бюджетів підприємства, оцінка всіх аспектів діяльності підприємства за фінансовими показниками, раціоналізація використання ресурсів організації з огляду на інтереси підприємства в цілому. Завдання бюджетування.

Система бюджетування на підприємстві. Складові системи бюджетування: методи та інструменти фінансового управління, формати бюджетів організації та принципи взаємозалежності і консолідації показників, структурна ієрархія об’єктів бюджетування, система цільових показників діяльності організації. Взаємообумовленість складових системи бюджетування.

Тема 7. Організація бюджетного управління підприємством

Фінансова структура підприємства. Взаємозв’язок форматів бюджетів, технології та регламенту процесу бюджетування, які будуть застосовуватись на підприємстві із фінансовою структурою підприємства. Групи об’єктів бюджетування на підприємстві: центри фінансової відповідальності, центри фінансового обліку, місця виникнення витрат. Порівняльна характеристика об’єктів бюджетування за типами бюджетів, які використовуються, і контрольними показниками господарської діяльності.

Моделювання взаємодії складових фінансової структури підприємства. Послідовність формування бюджетів: порядок формування операційних бюджетів структурних підрозділів підприємства, етапи складання основних бюджетів підприємства. Бюджетний цикл на підприємстві: підходи до встановлення і особливості документообігу для підприємств різних сфер діяльності

Бюджетний регламент. Характеристика базових документів, які регламентують функціонування системи бюджетування на підприємстві за структурними компонентами. Положення про фінансову структуру підприємства. Положення про бюджетування на підприємстві. Регламент корегування поточних планів. Регламент проведення фінансово-економічного аналізу діяльності підприємства.

Тема 8. Технологія формування операційних бюджетів

Поняття і види операційних бюджетів. Основні та допоміжні операційні бюджети.

Управління доходами підприємства. Бюджет продажів. Способи розрахунку обсягу продажів: за контрактами (замовленнями) або за продуктами (виробам і послугами). Графік надходження грошових коштів. Порядок складання бюджету продажів.

Відображення в операційних бюджетах підприємства процесу формування витрат виробництва. Складання бюджету виробництва. Бюджет прямих матеріальних витрат. Графік оплати матеріальних ресурсів. бюджет прямих витрат на оплату праці. Бюджет прямих виробничих витрат. Порядок формування бюджету прямих витрат. Бюджет накладних витрат. Бюджет комерційних витрат. Бюджет управлінських витрат.

Планування прибутку від операційної діяльності. Бюджет доходів та витрат.

Аналіз та оцінка виконання операційних бюджетів і бюджету доходів і витрат. Методи порівняльного аналізу.

Тема 9. Інформаційне забезпечення бюджетного управління

Управлінська облікова політика підприємства. Організація облікової політики на підприємстві. Організація управлінського обліку на підприємстві. Відмінності різних видів обліку.

Особливості бюджетного управління за умов автоматизації системи бюджетування. Вимоги до програмного забезпечення.

Проблеми автоматизації бюджетування

Тема 10. Управління грошовими потоками підприємства

Принципи управління грошовими коштами підприємства. Цілі управління грошовими коштами. Управління дебіторською заборгованістю. Критерії відбору покупців. Розрахунок мінімальної потреби у грошових коштах. Резерви прискорення обороту грошових коштів. Формування, аналіз і контроль бюджету руху грошових коштів.

Формування, контроль та аналіз бюджету грошових коштів. Необхідність складання бюджету грошових коштів. Послідовність формування бюджету грошових коштів.

Прогнозування розрахункового балансу підприємства. Бюджет за балансним листком. Фінансове прогнозування.

Тема 11. Фінансова діагностика підприємства

Зміст та інформаційна база проведення фінансової діагностики. Сутність та завдання фінансової звітності. Внутрішні та зовнішні користувачі фінансової звітності.

Аналіз фінансових звітів підприємства. Методи аналізу звітності. Склад довгострокових активів.

Система фінансових показників підприємства. Показники доходів. Показники витрат підприємства. Показники прибутку. Коефіцієнти ліквідності. Коефіцієнти ділової активності. Коефіцієнти рентабельності.  Коефіцієнти платоспроможності або структури капіталу. Коефіцієнти ринкової активності. Обслуговування акцій.

Тема 12. Стратегічне та оперативне управління фінансуванням діяльності підприємства

Джерела фінансування підприємства. Класифікація джерел фінансування підприємства та її призначення. Методи фінансування підприємства. Поняття капіталу підприємства та його вартості з управлінських позицій. Вплив галузевих і ринкових умов функціонування підприємства та величину і склад джерел фінансування підприємства. Тенденції формування капіталу українських підприємств. Критерії вибору джерел фінансування підприємством.

Принципи формування структури капіталу підприємства. Структура капіталу підприємства та економічний зміст його складових. Вартість  капіталу підприємства та його складових. Методичні підходи до оцінки позичкового і власного капіталу. Середньозважена і гранична вартість капіталу та їх використання у прийнятті інвестиційних і управлінських рішеннях. Стратегічні рішення щодо формування капіталу підприємства. Можливості та умови збільшення власного капіталу підприємства, використання залученого капіталу.

Моделювання структури капіталу. Теорії структури капіталу Теорія структури капіталу Модільяні-Мільнера. Вплив асиметричної інформації ринку на структуру капіталу. Вплив системи оподаткування і розвитку фондового ринку на прийняття рішень щодо структури капіталу. Фінансовий леверидж та управлінські рішення щодо вибору структури капіталу.

Дивідендна політика як елемент управління капіталом підприємства. Види дивідендної політики та чинники, що впливають на неї. Взаємозв’язок стратегічних завдань підприємства з його дивідендною політикою. Порядок і види виплати дивідендів та їх джерела. Дивідендна політика і регулювання курсу акцій.

 

https://pharmel.kharkiv.edu/moodle/course/view.php?id=1373

Print Friendly, PDF & Email