Гроші та кредит

Змістовий модуль 1. Гроші та грошовий обіг

Тема 1. Роль грошей в економіці, їх необхідність, сутність і функції.

     Економічна сутність грошей. Концепції походження грошей. Відмінності  грошей від звичайного товару. Причини, що зумовили демонетизацію золота. Функції грошей. Повноцінні та неповноцінні гроші. «Вартість грошей» та її прояв. Кредитні гроші, передумови їх виникнення та загальна  характеристика.  Вплив зміни кількості грошей в обороті на економіку.

Тема 2. Грошовий оборот і грошова маса.

     Сутність та основні риси грошового обігу. Основні грошові потоки в економіці. Сектори грошового обігу відповідно до економічного змісту його потоків. Сутність існуючих підходів до виміру маси грошей. Швидкість грошового обігу та її сплив на ефективність грошово-кредитної політики держави. Грошово-кредитна мультиплікація, розрахунок грошових агрегатів, що визначають рівень грошової маси в обороті.

Тема 3. Грошовий ринок.

     Економічна сутність грошового ринку та операцій, що здійснюються на ньому. Боргові і неборгові інструменти грошового ринку. Поняття «ціни» на грошовому ринку. Основні групи фінансових посередників Грошові потоки секторі прямого фінансування грошового ринку. Потоки грошей у секторі опосередкованого фінансування. Функції грошового ринку.

Тема 4. Формування попиту та пропозиції на гроші.

     Визначення загального попиту і пропозиції на гроші. Фактори, що впливають на розмір готівки поза банками. Поточні депозити, особливості їх формування. Чинники, що спливають на формування попиту та пропозиції грошей. Модель грошового ринку. Механізм визначення рівноваги на грошовому ринку та проценту.

Тема 5. Заощадження та інвестиції в механізмі грошового ринку.

Сутність заощаджень та інвестицій. Ключові відмінності між заощадженнями та інвестиціями. Джерела формування заощаджень домогосподарств та суб’єктів підприємництва. Графічна модель взаємозв’язку заощаджень та інвестицій. Кейнсіанська теорія формування заощаджень та інвестицій. Взаємозв’язок інвестицій та заощаджень. Вплив бюджетного дефіциту на формування заощаджень та інвестицій.

Змістовий модуль 2. Грошові системи та валютний ринок.

Тема 6. Грошові системи, їх елементи.

      Грошова система, її загальна характеристика. Складові грошової системи. Види грошових систем. Систематизація грошових систем. Грошово-кредитна політика держави. Методи регулювання грошового обороту. Інструменти грошово-кредитної політики. Грошова система України, етапи становлення. Інструменти грошово-кредитної політики, які використовує НБУ.

Тема 7. Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм.

      Методологічні основи кількісної теорії грошей. Класична кількісна теорії грошей, її загальна характеристика. Неокласична кількісна теорія грошей, зміст та її розвиток. Вплив досліджень М.І. Туган-Барановського на розвиток неокласичного варіанту кількісної теорії грошей.  Кейнсіанський напрям. Внесок Дж. М. Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей. Сучасний монетаризм як напрям розвитку кількісної теорії грошей. Кейнсіансько-монетаристський синтез у теорії грошей

Тема 8. Інфляція та грошові реформи

      Економічна природа інфляції. «Кредитна точка розвитку інфляційного процесу». Причини ви виникнення інфляції. Види інфляції, їх характеристика. Роль бюджетного дефіциту у розвитку інфляції. Сутність грошової реформи. Види грошових реформ. Систематизація грошових реформ. Особливості грошової реформи в Україні.

Тема 9. Валютний ринок і валютні системи.

      Сутність валюти. Відмінності поняття “валюта” від поняття “гроші”. Види валют. Валютні відносини та їх  суб’єкти. Конвертованість валюти та її види. Валютний курс та механізм його визначення. Чинники, що впливають на величину валютного курсу та викликають його коливання. Функції валютного ринку та види операцій, що виконуються на ньому. Органи валютної політики і валютного регулювання в Україні. Типи режимів валютних курсів, їх характеристика.

Змістовий модуль 3.Банківська система та фінансовий ринок країни

Тема 10. Кредит у ринковій економіці.

     Загальноекономічні передумови виникнення кредитних відносин. Суперечності, що вирішуються за допомогою кредиту. Спільне та відмінне між кредитом та грошами, кредитом та фінансами. Структура кредиту, його елементи. Натуралістична теорія кредиту. Капіталотворча теорія кредиту.  Види кредиту. Основні принципи організації кредитних відносин. Стадії кредитування. Основні закономірності руху кредиту на мікро- і на макрорівнях.

Тема 11. Фінансові посередники грошового ринку.

     Сутність фінансового посередництва. Функції фінансових посередників. Види фінансових посередників. Систематизація фінансового посередництва. Банківські установи, їх характеристика. Небанківські фінансово-кредитні установи, їх характеристика. Структура банківської системи. Функції банківських установ. Загальна характеристика депозитних фінансових посередників.

Тема 12. Універсальні та спеціалізовані банки як основна ланка кредитної системи.

Мета діяльності банківських установ. Систематизація банківських установ. Порядок створення та ліквідації банківських установ. Ліцензування діяльності універсальних та спеціалізованих банків. Реорганізація банківських установ. Систематизація банківських установ. Операції та послуги, що здійснюють банківські установи. Банківські ризики, їх види. Методи забезпечення фінансової стійкості банківських установ.

Тема 13. Центральні банки, їх роль в економіці.

     Сутність діяльності центральних банків. Функції центральних банків.. Національний банк України як центральний банк держави.  Функції та операції НБУ. Особливості проведення емісійних операцій НБУ. Організація міжбанківських розрахунків. Кредитні операції НБУ і політика рефінансування. Механізм визначення облікової ставки НБУ. Порядок формування мінімальних банківських резервів.

Тема 14. Міжнародні валютно– кредитні установи, їх співробітництво з Україною.

     Економічна сутність та складові світового грошового ринку. Міжнародний ринок грошей та капіталу. Інструменти міжнародного ринку грошей. Напрямки та механізм валютного регулювання “Євровалюта”, її визначення. Діяльність Міжнародного валютного фонду, його головні завдання. Загальна характеристика Світового банку. Функції Світового банку реконструкції та розвитку. Діяльність Європейського банку реконструкції та розвитку. Регіональні міжнародні кредитно-фінансові інституції.

https://pharmel.kharkiv.edu/moodle/course/view.php?id=1299

 

Print Friendly, PDF & Email